1. 25-11 10:00 MK Laatste zondag kerkelijk jaar, ds M. Visser en pastor F. van der Louw m.m.v. Con Amore
  2. 02-12 10:00 MK 1e Advent, ds M. Visser m.m.v. Revival Zaandam
  3. 09-12 10:00 MK 2e Advent, ds M. Visser
  4. 16-12 10:00 MK 3e Advent, ds M. Visser
  5. 23-12 10:00 MK 1e Advent, ds A. Hoekstra (Amsterdam) - gezamenlijke dienst met Beverwijk

U bent hier: Home - Onze kerk - Dorpskerk

Dorpskerk

Reeds in 1063 wordt in een oorkonde melding gemaakt van de Dorpskerk van Heemskerk. In die tijd is de kerk gewijd aan de heilige Laurentius.

Prachtige glas-in-loodramen of gebrandschilderde ramen moeten de diverse kapellen van de kerk hebben verfraaid. Ook was er een afbeelding van de beroemde schilder Maerten van Heemskerk.

De Hoornsche Vroedschap schonk tussen 1629 en 1669 aan vierentwintig kerken in Noord-Holland, waaronder Heemskerk, een “glas” zoals in die tijd glas-in-loodramen werden genoemd.

In een keur van 1645 spreekt men nog over het beschermen van de gebrandschilderde ramen. Ook zijn er in 1980 tijdens het plaatsen van fietsrekken aan de zuidkant van de kerk stukjes gekleurd glas te voorschijn gekomen.

En nu zijn er weer glas-in-loodramen in dit oude Godshuis te bewonderen. De ontwerper is Bert Grotjohann uit Amsterdam en de glazenier is Kees Scmidt uit Haarlem.

Zo is een eeuwenoude traditie in ere hersteld.

Kerkfotografie

Boekje 350 jaar Dorpskerk