2. 30-09 10:00 MK ds M. Visser m.m.v. Con Amore
  3. 07-10 10:00 MK ds M. Visser m.m.v. Recreation
  4. 14-10 10:00 MK ds L. Rasser (Amsterdam)
  5. 21-10 10:00 DK ds M. Visser

U bent hier: Home - Voor de ander - Moldavië

Moldavië

Het Moldovan Christian Aid (MCA) is een platform opgezet vanuit verschillende kerken in Moldavië. Ze bieden hulp aan ouderen, kinderen en slachtoffers van mensenhandel. Kerk in Actie drong er in 2002 bij de Wereldraad van Kerken aan om de kerken in Moldavië te helpen bij het opzetten en uitbreiden van hun diaconale werk. De kerken hadden in de voormalige Sovjet staat Moldavië decennialang geen diaconaal werk kunnen doen en moesten hun structuren weer opbouwen. De kerken bundelden hun krachten en bieden nu hulp aan met name ouderen, kinderen en slachtoffers van mensenhandel. Moldovian Christian Aid steunt via Youth for Christ kinderdagverblijven voor kwetsbare kinderen in Moldavië. De kinderen van de dagverblijven helpen mee om de ouderen in de gemeenschap te verzorgen.

Sinds januari 2013 is het jongerenwerk van de Protestante kerken in Heemskerk en Beverwijk een partner van MCA. In de zomer van 2013 hebben heeft het jeugdwerk daarvoor jongeren uit Moldavië hierheen gehaald, om ze de vakantie van hun leven te geven. Afgelopen zomer gingen de jongeren vanuit Nederland die kant op, nadat ze een jaar lang actie hadden gevoerd en geld in hadden gezameld voor Moldavië. Daar hebben ze gezien hoe pittig het leven is en ze kwamen erachter dat de meeste jongeren het grootste deel van het jaar zonder ouders moeten leven en daarmee heel snel volwassen moeten worden, hun ouders werken namelijk in Rusland en komen maar een paar weken per jaar naar huis. Die week naar Nederland was dus niet zomaar een leuk snoepreisje voor de jongeren uit Moldavië, het was even weg uit de harde realiteit van alledag. Onze jongeren hebben daarom het plan om komend jaar weer jongeren deze kant op te halen en wie weet gaan er nog een paar jongeren die kant op om ze gedurende de hele zomer te helpen bij de zorg die er nodig is.

Kortom, alle beetjes helpen om de MCA te helpen bij hun werkzaamheden in dit armste land van Europa!

Groeten,

De Moldaviëgangers en co.

Jakob Stolk