1. 21-10 10:00 DK ds M. Visser m.m.v. Spirit Sound
  2. 28-10 10:00 DK ds D. van Arkel (Castricum)
  3. 04-11 10:00 MK pastor F. van der Louw
  4. 07-11 19:30 DK Dankdag, ds M. Visser
  5. 11-11 10:00 MK ds M. Visser, Avondmaal

U bent hier: Home - Onze kerk - Nieuws

Op adem komen

In april presenteerde Hogeschool Windesheim de resultaten van een grootschalig onderzoek: een kwart van de studenten heeft last van burn-outklachten, een op de zeven kampt met angst en depressie. Dat is schrikken voor wie nog het beeld had van de student als de feestende, lanterfantende jongere. Ik hoor het sommige twintigers ook wel eens vertellen: er móet zoveel. Meteen in je eerste studiejaar krijg je het advies toch vooral strategisch je vakken te kiezen, om alvast voor te sorteren op de arbeidsmarkt. Bij elke keuze is steeds weer de vraag: wat wil je ermee bereiken? Het resultaat telt… Haal het beste uit jezelf… enzovoort. Geen tijd te verliezen.

Ik leef mee met deze generatie. Als twintiger sta je voor grote levensvragen: wie ben ik, welke kant wil ik op? Daar is tijd voor nodig. Ja, soms is het nodig om juist wél tijd te verliezen. Namelijk om het nog even niet te weten, om je een beetje ongelukkig te voelen misschien, omdat dat er nu eenmaal bij hoort. Om te zoeken. Om ideeën op te doen, om je bron van inspiratie te vinden. Maar die tijd is er dus niet, blijkt. Waardoor zo velen burn-out raken, opgebrand. Achter adem.

Intussen gaat het om meer, denk ik. De generatie van de studenten zou hiermee wel eens voor heel onze samenleving kunnen staan. Veertigers en vijftigers – en kinderen? en ouderen? – herkennen het gevoel: we staan altijd ‘aan’, altijd in de presteer-stand. Er móet zoveel. En voor je het weet raak je achter adem.

Daar moest ik aan denken toen ik het Pinksterverhaal las, zoals de bijbelse verteller Johannes het schetst. Jezus leeft, want opgestaan uit de dood, en zoekt zijn vrienden op. Dat kan niet, maar het gebeurt toch. En dan staat er: ‘Hij blies op hen’ (Johannes 20:22). Zo klein en eenvoudig is het. En daarmee ontvangen ze ‘de heilige Geest’. Wie of wat dat precies is, daar kun je eindeloos over filosoferen – leuk, ik doe mee –, maar het is in ieder geval, kennelijk, gek genoeg: zijn adem. Pinksteren is, kortom: weer aangeblazen worden. Nieuwe geestkracht vinden. Ontdekken dat er een bron is. Pinksteren is: op adem komen. Moge het zo zijn.

Marco Visser