1. 23-12 10:00 MK 4e Advent, ds A. Hoekstra (Amsterdam) - gezamenlijke dienst met Beverwijk
  2. 24-12 18:30 MK Kinderkerstfeest, ds M. Visser
  3. 24-12 22:00 DK Kerstnachtdienst, ds M. Visser
  4. 25-12 10:00 MK Kerstdienst, pastor F. van der Louw m.m.v. Recreation
  5. 30-12 10:00 Gezamenlijke dienst met Beverwijk

U bent hier: Home - Onze kerk - Nieuws

Het kind in ons

Geloven als een kind. Dat schijnt te moeten. Maar wat is dat, hoe doe je dat? Er wordt wel gezegd dat kennelijk de bedoeling is dat je zo puur en onbevangen mogelijk bent. Dus, dat je het allemaal gewoon maar moet aannemen. Niet moeilijk doen, niet te veel vragen stellen. Tja, als je kinderen de mond snoert, dan stellen ze geen vragen, maar als ze de kans krijgen… Is dat niet hun charme, dat ze soms juist zo volhardend kunnen doorvragen en doorzagen: Waaróm?

Jezus zegt het iets anders, om precies te zijn: ‘Wie het koningschap van God niet ontvangt als een kind, die zal er niet in binnengaan.’ In de wereld van de Bijbel staat het kind voor het kwetsbare. De kinderen, dat zijn degenen die niet meetellen, die voor je het weet verdrongen worden. Het verhaal waar die beroemde zin in staat, gaat daarover. Kinderen worden bij Jezus gebracht om gezegend te worden. Zijn leerlingen – maar ze hebben nog heel wat te leren – springen ertussen: ‘Zeg, wij zijn hier met belangrijke zaken bezig.’ Grotemensenzaken in een grotemensenwereld. En dan dus dat antwoord: ‘Laat ze bij mij komen, houd ze niet tegen. Want juist zij…’ Zoals het door heel de Bijbel heen gaat, zo ook hier: de kwetsbaren eerst, de kleintjes voorop, de laatsten worden de eersten.

Het is voor ons misschien even omdenken om zo naar het kind te kijken. Kinderen kwetsbaar? Pedagogen maken zich er eerder zorgen over dat kinderen in onze tijd, in ons werelddeel, opgroeien zonder enige ervaring met pijn en moeite. Dat ze opgroeien als prinsen en prinsessen, die ver uit de buurt gehouden worden van elke tegenslag. Alles kan, alles mag, alles is bereikbaar. Doe je best, want anders… geven we je een duwtje in de rug. Kinderen van 12 op een elektrische fiets. Anderzijds, als het erop aan komt, als het leven ingewikkeld wordt, dan is dat bijbelse denken toch ineens niet ver weg meer. Dan voelen we ineens heel goed aan dat juist de kinderen als eerste in de knel raken. Als gezinnen in armoede moeten leven, als ouders in een vechtscheiding terechtkomen. En het is niet voor niets dat de nood van oorlog ver weg pas echt tot ons doordringt als we foto’s van kinderen zien. Zoals dat jochie Alan Kurdi in de branding met zijn gezicht in het zand, hem herinneren we ons allemaal nog. Zo staat het kind voor al wat in onze wereld het eerst en het hardst getroffen wordt. Het staat voor die kant van het leven: afhankelijk zijn van de zorg, de liefde, de ontferming van anderen.

De kerk verwacht de komst van de Heer in de wereld. De grote verrassing is dat hij verschijnt als een kind. Hij is het broze mensenbestaan. Daarmee raakt hij ons in onze kwetsbaarheid. Misschien is dat wel wat wij leren, de komende weken, tot en met Kerst: geloven als een kind. Dat ons leven klein en teer is, dat het kind in ons er mag zijn, en dat er juist daarom heel wat te ontvangen valt.

Marco Visser