1. 25-02 10:00 MK ds M. Visser m.m.v. Recreation
  4. 14-03 19:30 DK Biddag, ds M. Visser
  5. 18-03 10:00 MK pastor F. van der Louw

U bent hier: Home - Op zondag - Komende zondagen

Welke diensten zijn er komende tijd?

Rond de Schrift

Ik ben de alfa en de omega,
zegt de Heer God,
Hij die is en die was en die komt,
de al-beheerser.

(Openbaring 1)

Het is een van de meest ingewikkelde woorden uit het religieuze begrippenapparaat: God als de “almachtige”. De Bijbel leert ons om voorzichtig te zijn met elk woord dat met “al” begint: alwetend, alomtegenwoordig, almachtig… Het zijn woorden die geen menselijke maat hebben, waarmee je al gauw in de wereld van de theorieën terecht komt. Bestaat er een almachtige god? Kan die god een steen maken die zo zwaar is dat hij hem zelf niet kan tillen…? Met zulk gefilosofeer ben je mijlenver van de wereld van de Bijbel vandaan.

Maar hoe zit het dan met ‘almachtig’? Om te beginnen komen de Hebreeuwse en Griekse woorden die je wellicht zo zou kunnen vertalen, in de Bijbel maar heel weinig voor. Dat alleen al geeft te denken. Toch, in het boek Openbaring wordt een aantal keren gezongen dat de Bevrijdergod van Israël ‘pantokrator’ is. Almachtig? Misschien liever vertaald met: al-beheerser. Hoe dan ook, het is vooral een kwestie van opletten hoe het woord gebruikt wordt. Namelijk kritisch, als een felle tegenstem. De heersende macht van die tijd doet immers alsof ze almachtig is. De keizer denkt dat hij het al in zijn hand heeft. Rome heerst oppermachtig.

Daartegenin roept de ziener Johannes:  “Niks niet!...
Er is een ánder die het eerste en laatste woord over ons spreekt.”
Die ander… staat juist niet aan de kant van de macht, maar is bij de machtelozen te vinden.

Zo hebben we ons de afgelopen weken aan dat laatste Bijbelboek gewaagd, op 4 februari nog een hoofdstuk.

Op 11 februari is collega Leon Rasser de voorganger, waarna op 14 februari,  “ aswoensdag “, de veertigdagentijd begint.

Op 18 februari is de jaarlijkse “theaterzondag“. In een weekend gaan onze jongeren “aan de haal met een verhaal”. Het resultaat presenteren ze ons op zondagochtend, mis het niet!

Op de zondagen die dan volgen, gaan we met Jona naar Nineve. Met tegenzin!

Op 25 februari gaat “Recreation“ ons voor bij het zingen.

Wij zaten als één man Jona

in de gewelven van de vis,

ribben, bogen omhoog naar

de nok, grijs en grootscheeps.

Toen schoot een brok in de keel van

het monster, het was een psalm

van door het water gewelden,

droog en doodkalm.

Het strottenhoofd van de kansel

geraakte in trilling – men schrok

maar het altaar begon te dansen,

men hoorde duidelijk:

Laat iedereen rustig blijven,

er komt een barenswee,

in levenden lijve

verlaten wij de zee!

Amen, zo geschiedde

en de wind wreef ons droog.

Wij konden weer lopen en fietsen

met de zon in het oog.

Guillaume van der Graft