1. 22-07 10:00 DK pastor E. Masetti (Zaandam)
  2. 29-07 10:00 DK ds A. Hoekstra (Amsterdam)
  3. 05-08 10:00 DK pastor E. Masetti (Zaandam)
  4. 12-08 10:00 DK ds B. Zitman (Zwolle)
  5. 19-08 10:00 DK ds S. Zuidema (Heemskerk)

U bent hier: Home - Op zondag - Komende zondagen

Welke diensten zijn er komende tijd?

Rond de Schrift

Op zondag 1 juli lezen wij verder in het Hooglied. Wat een ontdekkingstocht. En wat een wonder dat dit ook in de Bijbel staat. Ja, dat eerbiedwaardige boek, dat de kerk van alle eeuwen nota bene ‘heilige Schrift’ noemt en ‘Gods Woord’ – waar ik werkelijk van harte mee in kan stemmen –, daarin treffen we dus ook dit aan: liefdespoëzie. En hoe! Geen verheven ideeën, maar volop aards, warmbloedig, lichamelijk, erotisch. Taal die je moet horen met al je zintuigen, met je oren, maar ook met je ogen, met je neus en met je huid, met je lippen. Alles stroomt, tintelt, vonkt in dit gedichtenbundeltje. Het concrete-lichamelijke krijgt alle ruimte. En, de vrouw krijgt alle ruimte: het verhaal wordt eigenlijk helemaal vanuit het perspectief van het meisje verteld. De jongen komt wel aan het woord, maar pas in tweede instantie. Er wordt zelfs vermoed dat deze teksten ook daadwerkelijk door een vrouw – of door een groep van vrouwen – geschreven zijn. Dat is natuurlijk niet meer te achterhalen, maar zou best kunnen. Hoe dan ook is het ergens revolutionair: dat het zo helemaal kan gaan over de vrouw en haar verlangen. En over het lichaam en over erotiek. Dat is toch wel heel uniek in het geheel van de Bijbel en uniek in de cultuur waarin de Bijbel ontstaan is, waarin mannen het immers zo helemaal voor het zeggen hadden (wat in grote delen van de wereld trouwens nog steeds zo is). Mannen die bovendien vooral met het hogere bezig waren, met de geestelijke dingen… Maar nee, hier wordt voluit de lof van het lichaam gezongen.

En tegelijk, zou het kunnen dat hier iets aan de orde komt van… wie God is? In de Joodse traditie wordt dit ‘Lied der liederen’ altijd met Pesach gelezen, het feest dat gaat over de uittocht uit het angstland Egypte. Het grote feest van de bevrijding: juist dan klinkt dus – elk jaar weer – deze taal van de liefde. Alsof daarmee gezegd wordt: God is liefde, ja zeker, maar als je wilt weten wat liefde is, lees dat dan hier. Wat kom je dan op het spoor: verlangen, hartstocht, vreugde. Dat er iemand door alles heen gaat, over alle bergen, door alle woestijnen, om maar bij die ene te zijn. De Joodse denker Franz Rosenzweig zegt ergens: ‘Also liebt Gott auch.’ Zo heeft God ook lief.

Leest u maar mee. Op zondag 1 juli bijvoorbeeld. Maar dan hebt u wat te kiezen: op diezelfde zondag is in de Vredevorstkerk namelijk de gezamenlijke Basicsdienst, waarin collega Arrie van Nierop voorgaat en die mee voorbereid is door de Beverwijkse en Heemskerkse jeugd van de basiscatechese. Als ik u een tip mag geven: gaat u naar de Vredevorst. U kunt later altijd nog via de website de dienst in de Morgenster beluisteren of de preek nalezen.

Op 8 juli vieren wij weer het Heilig Avondmaal en wel lopenderwijs.

Op de twee zondagen daarna gaan twee Castricumse collega’s voor, Dick van Arkel en Eveline Masetti.

Op 22 juli begint onze serie zomerdiensten in de Dorpskerk.

Allen een heel goede tijd gewenst. Vrede en alle goeds,

Marco Visser